ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ- ΦΥΤΕΜΑΤΑ & ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ



Κατ' αρχάς θα πρέπει να σας αποκαλύψω πως ο Ιούνιος είναι ένας απ' τους πιο αγαπημένους μου μήνες. Αυτό γιατί μου 'χει χαρίσει τον άντρα μου και ελάχιστους μα αρκετούς, για μένα, πολύ κοντινούς ανθρώπους. Άστε που είναι ο επίσημος πρώτος μήνας του καλοκαιριού.

Επιτέλους να πετάξουμε τις κουβέρτες και τα χαλιά. Να φορέσουμε κοντομάνικα, να μαυρίσουμε! Βάθρες, θαλασσίτσα ερχόμαστε!
Καλά, καλά ξέρω άλλο είναι το θέμα μας, το βιοδυναμικό μας ημερολόγιο. Πάντως γέλαγα όταν το εξέταζα. Όσους Διδύμους γνωρίζω, την ψιλοτεμπελιά τους την έχουν. Θαυμάστε τόν πίνακα του Ιουνίου, μες την μαυρίλα είναι, δηλαδή τού δεν χρειάζεται να κάνω κάτι. 
Άντε διδυμάκια μου σας αφήνω στην ησυχία σας να ονειροπολήσετε, να σκεφτείτε, να σκεφτείτε, να σκεφτείτε...

Επεξήγηση των χρωμάτων αυτού του ημερολογίου. 
Για τους μυημένους άχρηστο, για τους αμύητους όμως;

Τυρκουάζ χρώμα για τα φυλλώματα: Έχει γίνει λάθος στο τυπογραφείο κι αντί για πράσινο μας βγήκε τυρκουάζ. Εσείς να θυμάστε το πράσινο για να κάνετε τους συνειρμούς σας ευκολότερα.
Φυτεύουμε: άνηθο, αντίδια, λάπατο, μαϊντανό, μάραθο, μαρούλι, ραδίκι, σέλινο, σέσκουλα, σπανάκι, στέβια, τσάι, μελισσόχορτο, ρίγανη, μαντζουράνα, αρμπαρόριζα, τριφύλλι έρπον.

Κίτρινο χρώμα για τα άνθη: Φυτεύουμε λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, χαμομήλι, καλέντουλα, λουλούδια.

Πορτοκαλί χρώμα για τους καρπούς: σιτάρι, κριθάρι, ηλιόσπορους, καλαμπόκια, φασόλια, κουκιά, αρακάς, αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθια, ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμιες, πεπόνι, φράουλα.

Ανοιχτό καφέ για τις ρίζες: Πατάτα, παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο.

Γκρι χρώμα για τα τσίπουρα: Είπαμε η μέρα που οι σώνει και καλά εργατικοί καθαρίζουν και συμμαζεύουν το κτήμα, δεν φυτεύουν ούτε μεταφυτεύουν, όλοι οι υπόλοιποι πάμε για τσίπουρα και μπύρες. 
Πηγή πληροφοριών: www.ftiaxno.gr

Ξεκινά η χαρά του μπαξεβάνη αυτόν τον μήνα.

Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, κολοκύθια, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, καρότα.
Συγκομιδή: Κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζάρια, σπανάκι, σέσκουλο, βλίτα, αντράκλα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, κορόμηλα.
Πηγή πληροφοριών: www.biokipos.blogspot.gr


Δενδροκομικές εργασίες του μήνα αυτού.

Οι δενδροκομικές εργασίες, επιτέλους, αρχίζουν να περιορίζονται. Σκαλίζεται ό,τι βρίσκεται μπροστά σας. Το χώμα το θέλουμε αφράτο κι απαλλαγμένο από άγρια χόρτα.
Τα οπωροφόρα ποτίζονται όταν είναι μικρά ή τα πρώιμα είδη (ροδακινιές, βερικοκιές, κερασιές κ.λ.π. 3-4 φορές.
Βλαστολογήματα, κορφολογήματα, αραιώσεις καρπών και φύλλων συνεχίζονται ακατάπαυστα. Επιτηρούμε αν είναι καλά στερεωμένα τα δένδρα μας. Τώρα είναι που θα φυσήξει ξαφνικά ο αέρας (ο φόβος κι ο τρόμος των Σαμοθρακιτών) και θα τα δείτε όλα σπασμένα.
Στα σπορεία και στα φυτώρια ποτίζουμε, σκαλίζουμε και βοτανίζουμε. Τα νεαρά δένδρα τα καθαρίζουμε, τα βοτανίζουμε και τα κορφολογούμε μα το πιο ουσιαστικό είναι να τα στηρίξουμε γιατί τώρα σχηματίζουν τους πρώτους τους βραχίονες.

Φυσικά κι ήμαστε μ' ένα ψεκαστήρι στο χέρι για να προλαβαίνουμε τις ασθένειες.
Στις μηλιές και στις αχλαδιές επαναλαμβάνεται το 2ο ή το 3ο ψέκασμα για την καταπολέμηση της καρπόκαψας. Προσοχή να εξοντώνεται η μελίγκρα.
Πηγή πληροφοριών:www.ftiaxno.gr

Πανσέληνο αυτόν τον μήνα έχουμε 20 Ιουνίου (περίπου 2:12 μ.μ.)
Πηγή πληροφοριών: www.mykosmos.gr

Καλό μήνα παιδιά! Βγάλτε τα μαγιό!


Σχόλια