Πότε πρέπει να πίνουμε το αφέψημά μας

Χθες μπήκε η άνοιξη! Μη μου πείτε πώς δεν ενημερωθήκατε;  Τόσα και τόσα  άσχημα νέα μαθαίνετε και δεν ακούσατε για το καλύτερο; Τέλος πάντων.
Βλέποντας τον ήλιο να μου χαμογελά άρπαξα κι εγώ την ευκαιρία και μιά και δυό βγήκα να μαζέψω τα πρώτα μου βότανα. 
Από δω και πέρα όλοι οι Δρυίδες του κόσμου κυκλοφορούν μ' ανασηκωμένα τα μανίκια.
Ε, ρε κατσαρόλες και ξύλινες κουτάλες που  'χουν να ξαναμπούν σε λειτουργία!
Νά σου τα σαπούνια κι οι κηραλοιφές, νά σου τα λαδάκια κι οι κρεμούλες!

Καθώς περιεργαζόμουν τ' αρωματικά μου έτσι φρεσκοπλυμένα και μοσχομυριστικά σκέφτηκα πως δεν σας έχω μιλήσει για το αυτονόητο!  Το ίδιο δεν γίνεται και στη ζωή;

Κάθε βότανο λοιπόν, έχει τις ιδιότητές του. Για να μπορέσει αυτές να τις αφομοιώσει ο οργανισμός πρέπει να τις χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες ώρες. 
Αυτές καθορίζονται με το πότε κάθε ανθρώπινο όργανο κάνει τις λειτουργίες του.
Πάμε να μάθουμε για το πότε πρέπει να πίνουμε το αφέψημά μας ανάλογα με τις ανάγκες μας.





Οι καλύτερες ώρες για να πιείτε το αφέψημά σας 

Το πρωί νηστικοί: Χρησιμοποιούμε τα βότανα που αποτοξινώνουν, τα καθαρτικά, τα διουρητικά, τα επουλωτικά του στομάχου και του εντέρου και τα αντιπαρασιτικά του εντέρου.

Ώρες: 10:00 ή 16:00 δύο ώρες πριν ή μετά τα γεύματα
Τα προστατευτικά του ήπατος, τα αντιρρευματικά, τα αντισηπτικά, τα αντιβηχικά, αυτά που καταπραΰνουν την ποδάγρα, τα καρδιοτονωτικά, τα βοηθητικά στις αγωγές της περιόδου.

20΄λεπτά πριν από γεύματα: Τα τονωτικά, τα αντιόξινα, όσα βοηθούν στις περιπτώσεις έλλειψης μεταλλικών αλάτων.

Μετά τα γεύματα: Τα χωνευτικά, τα καταπραϋντικά, τα αντιόξινα και τα βοηθητικά για την αποβολή εντερικών αερίων.

Πριν κοιμηθείτε: Τα καταπραϋντικά, τα καθαρτικά, τα καρδιοτονωτικά, τα ροφήματα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Συχνά θα μας δώσουν οδηγίες για να πάρουμε τα βότανά σας ως έγχυμα ή ως αφέψημα. Ας ξεκαθαρίσουμε κι αυτό το θέμα.

ΕΓΧΥΜΑ: Σε βραστό νερό ρίχνουμε το βότανο. Το αφήνουμε για 10-20 λεπτά σκεπασμένο, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε. Οι αναλογίες για το έγχυμα είναι από 1-3 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό.

ΑΦΕΨΗΜΑ: Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό. Συνήθως βράζουμε τα σκληρά τμήματα του φυτού (ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι). Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται βράσιμο μόνο 5 λεπτά, διαφορετικά τα μεγαλύτερα στελέχη θα χρειαστούν από 10-15 λεπτά. Τρεις κουταλιές (λίγο μεγαλύτερες από κουταλάκια του γλυκού) σε δύο φλιτζάνια νερό καλό θα είναι να καταναλωθούν μέσα σε 12 ώρες.

Αν θελήσετε να διαβάσετε άρθρο για το πότε αποκαθίσταται κάθε ανθρώπινο όργανο και ποια ώρα της ημέρας μπορείτε να επισκεφτείτε παλαιότερη ανάρτηση ΕΔΩ.

Ας μου συγχωρεθεί η πρωτοβουλία να τονίζω καμιά φορά τις λέξεις  εκεί που θέλω κι ας μην τονίζονται. Αυτό γίνεται για να δίνω, μερικές φορές, έμφαση σ' αυτό που γράφω.

Να μου είστε όλοι καλά.

Υ.Γ. Μέχρι 3 φλιτζάνια τσαγιού μπορεί να πίνει κανείς ημερησίως. Δεν σημαίνει ότι τα βότανα δεν είναι φάρμακο. Τίποτα δεν είναι αθώο όταν ξεπεράσουμε το μέτρο.




Πηγή φωτογραφίας:gr.depositphotos.com

Σχόλια