Τσουκνίδα για ν' αντιμετωπίσετε τις ανοιξιάτικες ασθένειες των φυτών σας

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις το λουλούδι σου να μεγαλώνει και να είναι υγιέστατο. Μόνο που αυτό πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί αυτή την περίοδο.

Για όλα υπάρχει λύση. Σας έχω λοιπόν ένα εύκολο κατασκεύασμα που μπορείτε να φτιάξετε από φύλλα τσουκνίδας.

Χρειαζόμαστε νεαρούς βλαστούς που δεν έχουν προχωρήσει σε σποροποίηση, νωποί ή αποξηραμένοι, αυτούσιοι ή κατά προτίμηση ψιλοκομμένοι, Τους τοποθετούμε σ' ένα τάπερ με καθαρό νερό, κατά προτίμηση βρόχινο ή φυσικών πηγών. Ένα κιλό φύλλα σε 10 λίτρα νερό. Δε θα προσθέσετε καμία άλλη ουσία.

Το μείγμα το αφήνεται για εκχύλιση για 3 ή 4 μέρες σε 18°C, με καθημερινή ανάδευση.
Το παρασκεύασμα σουρώνεται και το υγρό μέρος αραιώνεται 5 φορές με καθαρό νερό, κατά προτίμηση πάλι, βρόχινο ή φυσικών πηγών. Το τελικό προϊόν θα πρέπει να έχει ph 6 ή 6,5 (αυτά για όποιον θέλει να μάθει και κάτι παραπάνω).

Χρήσεις:
Ψεκασμός φυλλώματος, ψεκασμός εδάφους.
Μυκητοκτόνο, εναντίον περονόσπορου.
Εντομοκτόνο, εναντίον μελίγκρας.
Ακαρεοκτόνο εναντίον ακάρεων.
Φυτορρυθμιστική ουσία, ως ενεργοποιός ή ρυθμιστής της αύξησης των φυτών. Ιδιαίτερα αυτών του μπαξέ.

Διατήρηση:
Διατηρείτε για ένα χρόνο σε πλαστικό ή γυάλινο δοχείο σε σκοτεινό μέρος και μακρυά από έκθεσή στο φως του ήλιου ή σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η πρόληψη είναι η πιο γρήγορη γιατρειά.
Αν ψεκάσετε μ' αυτό το διάλυμα τα φυτά σας ή τα δενδράκια σας πριν αρρωστήσουν και πάντα όταν δε φυσάει ή όταν δεν έχει μεγάλες θερμοκρασίες και όχι μετά από βροχή όλα θα πηγαίνουν καλά και θα σας γεμίζουν από το άρωμά τους, το χρώμα τους και την διακριτική τους αγάπη.


Σχόλια