Φεγγαροφυτέματα

Χρόνια ολόκληρα νόμιζα πως ήξερα το φεγγάρι. Αυτό που έβλεπα ανάμεσα από τις πολυκατοικίες. Στα τραγούδια. Όταν ερωτευόμουν. Τα καλοκαίρια...
Δεν το γνώριζα όμως μέσα από τα μάτια του αγρότη.
Όταν ήρθα Σαμοθράκη μια γλυκιά γιαγιά, μου έμαθε πως να το παρατηρώ, να έχω υπομονή και να φυτεύω με γνώμονα της φάσης του.

Να σας πω την αλήθεια όλα αυτά δεν τα πολυπιστεύω, όμως τ' ακολουθώ μόνο και μόνο γιατί ανήκουν σ' έναν κόσμο παραμυθένιο κι εγώ πιστεύω στα παραμύθια. Μου μαλακώνουν τη ψυχή.

Η γιαγιά Σεβαστή ισχυριζόταν πως καταλληλότερη στιγμή για να φυτέψει κανείς είναι λίγο πριν τη Νέα σελήνη και μέχρι το γέμισμα του φεγγαριού. Μέχρι την πανσέληνο.
Πως όσο μεγαλώνει το φεγγάρι και προχωρά προς την ολοκλήρωσή του, τόσο τραβάει και τα φυτά προς τα πάνω βοηθώντας τα ν' αναπτυχθούν καλύτερα.
Στην περίοδο της χάσης του,  να έχω υπομονή  και να μη φυτεύω. Αν θέλω να κάνω κάτι, είναι να ασχολούμαι με την καθαριότητα του κτήματός μου.
Με την προετοιμασία του, με το κομπόστ. Τι είναι πάλι τούτο; 
Μην ανησυχείτε εν καιρώ θα μάθετε και γι' αυτό. Εξάλλου η κομποστοποίηση έχει ήδη αρχίσει να γίνεται γνωστή κι απαραίτητη σ' όλα τα μέρη της γης. 

Πιο κάτω θα βρείτε το βιοδυναμικό ημερολόγιο του Μάρτη.
Αυτό είναι ένα κανονικό ημερολόγιο το οποίο είναι χωρισμένο σε ώρες της ημέρας και σε περιόδους.
Η περίοδος της φύτευσης και η περίοδος της συγκομιδής. 
Πέντε χρώματα μας βοηθούν να γνωρίζουμε πότε είναι καλύτερα να φυτεύουμε ή να συλλέγουμε κάποια φυτά. Σ' ένα χρώμα όμως δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να φυτέψουμε. 
Είναι κι αυτό σαν τα παραμύθια. Πάντα υπάρχει ένας κακός στην παρέα και μας σπάει τα νεύρα.
Να μην ξεφεύγουμε, το χρώμα που προαναφέραμε είναι το γκρι. Όπου δείτε γκρι δε φυτεύετε.
Το φυτό δεν θα στεριώσει. Ή άρρωστο θα μας βγει ή θα το φάει η μαρμάγκα. Πάντως και προληπτικός να μην είσαι, γίνεσαι. Τι να πω.
Περιμένετε κι εσείς κάνα δυο μερούλες, γιατί τόσο κρατά η δεισιδαιμονία και μπήξτε το φυτό σας μετά στη γη ή στη γλάστρα. 

Συνεχίζω το κίτρινο χρώμα είναι για τα άνθη.
Άνθη είναι φυτά όπως : η καλεντούλα, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λουλούδια, το μπρόκολο, το χαμομήλι
Αυτές οι μέρες είναι ευνοϊκές για σπορά και φροντίδα όλων των ανθόφυτων αλλά και για σκάλισμα και ράντισμα με χαλαζία στα ελαιοπαραγωγά φυτά όπως λινάρι, αγριοκράμβη - ελαιολάχανο, ηλίανθος, κ.α. 
Τα λουλούδια στο βάζο αυτές τις μέρες ευωδιάζουν πιο έντονα. Παραμένουν περισσότερο φρέσκα και τα φυτά τους βγάζουν πολλά νέα βλαστάρια. 
Τ' άνθη που μαζεύτηκαν σε ημέρες άνθους για ν' αποξηρανθούν κρατούν όλη τη φωτεινότητα των χρωμάτων τους. Μαζεμένα σε άλλες μέρες παρατηρούμε πως χάνουν τελείως το χρώμα τους (ξεθωριάζουν).
Οι ελαιώδεις καρποί συλλέγονται αυτές τις μέρες. Τα μπρόκολα επίσης συλλέγονται τώρα.
Έχουμε τις καλύτερες αποδόσεις λαδιού όταν οι εργασίες φροντίδας γίνονται σε ημέρες άνθους.
Το λάχανο που θα γίνει τουρσί και τα βότανα που θα γίνουν τσάι τα συλλέγουμε αυτές τις μέρες καθώς επίσης και την περίοδο με το πορτοκαλί χρώμα.

Το πορτοκαλί κόκκινο χρώμα είναι για τα καρπώδη φυτά.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα φυτά που καρποφορούν στον τομέα των σπόρων, όπως φασόλια, μπιζέλια, φακή, σόγια, καλαμπόκι, ντομάτα, αγγούρι, κολοκύθα κ.λ.π. Επίσης θερινά και χειμερινά σιτηρά αλλά και η σπορά ελαιοπαραγωγικών φυτών.
Η συγκομιδή των καρπών γίνεται κατά προτίμηση αυτές τις μέρες γιατί ευνοείται η αποθηκευτική τους ποιότητα και αργότερα η αναπαραγωγική τους ικανότητα. 
Το λάχανο για τουρσί και η συλλογή βοτάνων για τσάι τώρα συλλέγονται. Αυτά τα δύο τελευταία είδη μπορείτε να τα συλλέξετε και σε άλλο χρώμα. Μη θεωρήσετε ότι έχει γίνει τυπογραφικό λάθος.

Το ανοιχτό καφέ χρώμα είναι για τα ριζόκαρπα (βολβοί, κόνδυλοι, σαρκόριζα).
Όλα τα βολβώδη και οι λοιποί ριζόκαρποι όπως ρεπάνι, τεύτλα, παντζάρια, σέλινο, καρότο, πατάτες, κρεμμύδια κ.α. κατατάσσονται σ' αυτή την ομάδα.

Με το πράσινο χρώμα είναι για τα φυτά που χρησιμοποιούμε το φύλλωμά τους όπως: αρμπαρόριζα, άνηθος, αντίδια, λάπατα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μάραθος, μαρούλι, μελισσόχορτο, μηδική, ραδίκι ήμερο, ρίγανη, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τριφύλλι έρπον, τσάι.


Θα βρείτε πολλές άγνωστες λέξεις. Προσπάθησα να τα γράψω όσο καλύτερα μπορώ. Συγχωρέστε κάποιες λεξοπλασίες.
Με τους χρωματισμούς έγινε αντιγραφή και καλύτερη, για μένα, μεταφορά των εννοιών από περσινές αναρτήσεις των βιοδυναμικών ημερολογίων.
Για τον μήνα Μάρτη συμβουλευτείτε εδώ

Καλό μήνα και πιστέψτε στα παραμύθια αυτά δε λένε ποτέ ψέματα. Να ζήσουμε εμείς καλά και εσείς καλύτερα!!!
   

Σχόλια